Onlyhumans

01.04.2020 - Pick a human

Meet Studio Director Pieter-Jan: de nieuwe partner van Onlyhumans

Pieter-Jan is een van de real OG’s bij Onlyhumans – of voor de straattaalleken onder ons: Pieter-Jan maakt al vanaf het prille begin deel uit van Onlyhumans. Al was er toen nog helemaal geen sprake van Onlyhumans. Pieter-Jan begon namelijk als designer bij Linkman, een bedrijf dat toen twee koppen groot was, en groeide later, nadat Linkman samensmolt met Queromedia tot Onlyhumans, uit tot studio director. En sinds kort is hij zelfs partner. Een goeie reden om eens een klapke te doen, zegt. Vijf vragen? Vijf antwoorden!

Hoe is je creatieve carrière van start gegaan?

Mijn fascinatie voor design begon bij mijn moeder die heel goed kon tekenen. Op mijn veertiende rolde ik geleidelijk aan in de hiphopcultuur en kwam ik in contact met heel wat creatieve zielen die mij inspireerden. Zo was ik helemaal in de ban van graffiti-artiesten, waardoor ik zelf aan het tekenen sloeg. Na een tijdje was ik niet meer te stoppen en dacht ik tijdens de lessen voortdurend aan tekenen. Toen was het voor mij wel duidelijk: dit wil ik mijn hele leven doen! Ik ging dan ook voor designstudies en ontwikkelde mijn eigen grafische stijl. Ik was toen best verlegen, waardoor ik geen stage durfde te lopen in een groot, creatief bureau. Daardoor kwam ik bij een bedrijf terecht dat meer op sales gericht was, uiteraard wel als creative. Achteraf gezien was dat misschien geen slechte zaak. Nu weet ik immers hoe het eraan toegaat in de saleswereld! Na mijn studies kwam ik terecht bij Linkman, dat dan Onlyhumans werd. En nu slaat Onlyhumans de handen in elkaar met Today, een branding agency. De cirkel is rond.

Waar haal je de meeste voldoening uit en waaraan erger je je het meest?

Op persoonlijk vlak haal ik de meeste voldoening uit bezig zijn met mijn dochtertje, afspreken met vrienden en gewoon gezellig thuis zijn in mijn huis dat na een bijna volledig eigenhandige verbouwing ein-de-lijk volledig klaar is. Op professioneel vlak kan ik heel veel energie halen uit klanten en collega’s die gepassioneerd zijn door wat ze doen. Waar ik me dan weer het meest aan erger, zowel op persoonlijk als op professioneel vlak, zijn mensen die zich te hard aan de regels houden. Uiteraard zijn regels er om alles vlot te laten verlopen, maar enige flexibiliteit van tijd tot tijd is echt niet het einde van de wereld én het laat je toe om soms eens out of the box te kunnen denken. Altijd goed!

Heb je tips voor (beginnende) creatievelingen?

Zeker! Mijn eerste tip is dat je áltijd kritisch moet zijn, zowel voor jezelf als voor anderen. Soms kan dat hard overkomen, maar het zorgt wel altijd voor het beste eindresultaat: eentje dat er echt staat en waar je trots op kunt zijn. Daarnaast is ook focus voor mij enorm belangrijk. Als je ergens mee bezig bent, richt je daar dan ook volledig op. Als je verschillende projecten door elkaar gaat doen, verlies je veel tijd en heb je er ook minder grip op. Verder is het belangrijk om altijd eerlijk en vriendelijk te zijn, want zo kom je verder. Tot slot moet je je creativiteit niet beperken tot je job. Meer nog: investeer tijd in sideprojecten waar je écht je ziel in kunt leggen. Daar is vaak meer ruimte om te experimenten, waardoor je veel bijleert. Zo test ik veel uit op de website van mijn vriendin haar bloemenwinkel.

Hoe ziet een typische Pieter-Jan-dag eruit?

‘s Ochtends probeer ik te ontbijten met mijn vriendin en mijn dochtertje. Daarna vertrek ik met de fiets naar het werk, terwijl ik een podcast luister. In de voormiddag hou ik mij op het werk bezig met ‘focusprojecten’. Zoals je zelf misschien al kunt bedenken, zijn dat projecten waarvoor ik uiterste concentratie en focus nodig heb. In de namiddag werk ik aan projecten die iets minder concentratie vragen, tot ik mijn dochtertje van school ga halen. Thuis spelen we samen nog wat. Zodra zij in bed ligt, hou ik mij bezig met sideprojecten, illustraties, designs of websites maken voor vrienden en kennissen.

Wie bewonder je het meest?

Mijn vriendin. Ik vind ze enorm grappig en gepassioneerd. Maar is ze vooral supereerlijk en oprecht. Eigenlijk zit er niets slechts in haar, en dat kan ik alleen maar bewonderen.

Onlyhumans

De Human Anonymous gunt je een indiscrete kijk achter de computerschermen van onze storytellers en legt zijn oor te luisteren in onze digitale wandelgangen.

Lees meer van Onlyhumans